image1 image2 image3 image3

|WELCOME IN CHINA|ENJOY STORIES FROM CHINA

Študuj čínsky jazyk

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo ísť do Číny alebo študovať tento jazyk? Pre väčšinu vysokoškolákov je to možné, a to dokonca bezplatne.


Množstvo slovenských univerzít vám ponúkne túto možnosť, a to vo forme voliteľného predmetu. Počas tejto výučby sa môžete tešiť na pravých čínskych učiteľov, ktorý za vami prišli až z Číny. Veľkou pravdepodobnosťou tiež je, že sa počas vašich semestrálnych rokov zoznámite s viacerými čínskymi učiteľmi, nakoľko väčšina z nich má so školami uzavretý kontrakt iba na 1-2 roky. Výsledkom však je, že uvidíte množstvo štýlov učenia, čo je pri výučbe tohto cudzieho jazyka viac ako pozitívne.

Samozrejme ako to býva na vysokých školách zvykom, aj tento predmet - aj napriek tomu, že je voliteľný, musí mať nejaký výstup, čím je zápočet poprípade skúška. Nemusíte sa však báť. Skúška z čínskeho jazyka je prispôsobená vašim schopnostiam, pričom sa berie ohľad aj na samotný fakt, že ste začiatočníci a ide o úplne iný jazyk, na čo sme zvyknutí, najmä čo sa týka intonácie.

Tento predmet si samozrejme môžete nadstaviť podľa vašich možností. Preto aj v tomto prípade máte možnosť zvoliť si jeden z vopred stanovených termínov, kedy vám bude daná výučba. Zároveň si môžete sami zvoliť ako dlho chcete čínštinu študovať.

Máte chuť si čínštinu vyskúšať iba na pol roka? Väčšina škôl ponúka aj takúto možnosť. Čínštinu teda nemusíte študovať celý rok, postačí vám vyštudovanie jedného semestra. A v prípade, že Vás tento jazyk osloví, môžete si ho dať do celého ročníka, poprípade hneď do niekoľkých semestrov. Samotné prerušenie výučby na niekoľko semestrov tiež nie je problémom, nakoľko zo samotných úrovní vykazujete vašu úroveň vo forme skúšky/zápočtu. To znamená, že ak si dáte odmlku od čínštiny napríklad na 1 rok, a to z akéhokoľvek dôvodu, napríklad písanie bakalárskej práce, pokračovať v ďalšom roku nie je žiadnym problémom.

Jediné čo pre štúdium tohto voliteľného predmetu potrebujete je chuť a odhodlanie.

Share this:

CONVERSATION